Dyson Vassilias
София, България
19/07/2024

Последици от шофиране без гражданска отговорност

последици от шофиране без гражданска отговорност

Последици от шофиране без гражданска отговорност (ГО)

Шофирането без застраховка гражданска отговорност може да има сериозни последици.

Ако притежавате автомобил, мотоциклет, моторна шейна или друго пътно превозно средство, трябва да имате валидна застраховка Гражданска отговорност за него. Ако управлявате някое от тези превозни средства, независимо дали ви принадлежи или не, трябва да можете да представите доказателство за застраховка.

Какво казва законът за последици от шофиране без гражданска отговорност?

Законът за автомобилното застраховане изисква всеки, който притежава пътно превозно средство, да има застраховка гражданска отговорност за покриване на щети, причинени на други лица. Покритието на тази застраховка е различно. В зависимост от вида на превозното средство. Кодексът за безопасност по пътищата предвижда, че трябва да имате доказателство за застраховка, когато сте шофьор или попечител на пътно превозно средство. Трябва да можете да представите доказателство за застраховка гражданска отговорност в случай на нарушение на правилата за движение или злополука, която причинява имуществени щети на други.

Какво се случва, ако претърпите злополука и нямате доказателство за застраховка гражданска отговорност?

На всеки се случва да си забрави документите у дома. Неприятно съвпадени се получава, ако в същия този момент претърпите инцидент на пътя. Може да се наложи да изпратите вашето доказателство за застраховка гражданска отговорност преди автомобилът ви да бъде върнат на пътя.

Съвет: поискайте от брокера си копие от застрахователния сертификат за всеки, който управлява вашето превозно средство, за да може да го запази заедно с шофьорската си книжка.

Какво се случва, ако катастрофирате и нямате застраховка гражданска отговорност?

Може да получите солидна глоба (стотици левове), в зависимост от вида на превозното средство.А ако участвате в злополука, която причинява имуществени щети на друго лице:

  • автоматично губите шофьорската си книжка или правото да я получите,
  • незабавно ви е забранено да връщате което и да е от вашите пътни превозни средства на пътя
  • трябва да заплатите щетите, които сте причинили.
  • И накрая, за да бъде възстановена книжката ви и автомобилът ви да може да се върне на пътя, трябва да представите доказателство, че сте платили за щетите и сте сключили застраховка гражданска отговорност.

Вашият застрахователен брокер е тук, за да ви помогне да предотвратите инциденти. Чувствайте се свободни да се свържете с него, за да получите оферта на най-изгодната за вас застраховка гражданска отговорност!